Reklam
Reklam
Hilmi CANDEĞER

Hilmi CANDEĞER

[email protected]

KAZANILAN TÜRK ZAFERLERİ

30 Ağustos 2022 - 09:52

Türk tarihinin zaferler ayı olarak bilinen ağustos irili ufaklı 62 zafer kazandığımız tarihler yazmıştır. Bu büyük zaferimizin en kesin sonuncusu olan 30 ağustos büyük zaferdi. 30 ağustos Türk zaferi sonucu ortaya çıkan tarihe yepyeni emperyalist güçlerin ve sömürgeler devrinin de sonucu ilan eden bir zaferdir. Öyle bir Türk zaferidir ki batılı ülkelerin demir pençeleri altında inleyen esir ülkelerin ayaklanması ve milli devletlerini kurmak için savaşmaları dönemini de başlatmıştır ve böylece Anadolu mücadelesi ve Türk kurtuluş savaşı sonuçları ile anılacaktır.  26 ağustos 1922 de sabaha karşı başlayacak olan büyük taarruzun hazırlık safhalarında büyük bir gizem içinde devam etmiştir t-Türk birlikleri saldırı hattına doğru yığınak yaparken gündüzleri birer birer yunan keşif uçaklarını düşürmeye başlamışlar. Türk saldırı hareketinin başlamasından 10 gün önce Türk hükümetinin bir emri ile Anadolunun bütün dünya ile irtibatı kesilmiş. Öyle ki sahillerden bir tek kayığın hareketi bile yasaklanmış telefon telgraf ve mektup gibi her türlü malzeme yasaklanmış. Ankaradaki İngiliz casus teşkilatlarınında haberi olmamış haberleri Londraya yetiştirememişler. Londra ancak Türk orduları İzmire doğru ilerlemeye başladığında durumun farkına varmış ancak geç kalmışlardır.
 Türk ordusunun 26 ağustos sabahındaki hazırlık ateşinden sonra piyade tümenleri saldırıya geçerek düşmanın ilk hatlarını yarmış ve daha sabahın erken saatlerinden itibaren düşman büyük bir şaşkınlık içine düşmüş 27 ağustosta Yunanlıların uzun çalışmalar ve büyük emeklerle sağlamlaştırdıkları bütün istihkamlar Türk askerinin metin saldırısı sonucunda birer birer aşılmış ve düşman kuvvetleri yok edilmiştir. Sağ kalanlar ise kaçmaya başlamışlardır.

30 ağustosta bizzat Türk orduları başkomutanı gazi mareşal Mustafa kemal Atatürk tarafından yönetildiği için Başkomutanlık meydan muharebesi adını alan çatışmalar başlamış bu çarpışmalar sonucunda boğaza yapılan amansız bir saldırı sonucunda düşmanın ana kuvvetleri büsbütün yok edilir. Geri kalanların büyük bir kısmıda esir edilir savaş alanının büyük bir kısmındaki türk kasaba ve köyleri ise büyük bir katliama uğrayarak halkı vahşice öldürülüp evleri yağmalandıktan sonra ateşe verildi bazı yerleşim birimlerindeki sivil halk; kadınları, çocukları ve ihtiyarları ile beraber ahşap köy camilerine doldurularak gazyağı dökülüp ateşe verildi. Başarısız olan yunan generallerinin çoğu kendi ülkesinde kurşuna dizildi. Suçlama sebebi ise Anadoludaki başarısızlıkları idi oysa bu sonuç daha Anadolu istilasının başladığı günlerden Anadoluda zafer koştukları anlardan bile belli olmuştu. Kurtuluş savaşımızı sona erdiren bu büyük Türk zaferidir ki Viyanadan başlayan bozgun Ankara önlerine adar gelmiş Anadolu bozkırlarındaki mazlumun direnmesi sonucunda yenilen Türk bayrağı yerini almış ve dalgalanmaya başlamış göklere çıkmıştır. Ankara sakaryadaki zaferimizde biz yeryüzündeki son Türk devletinin kalesi olmuştur.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum