Reklam
Reklam
Hilmi CANDEĞER

Hilmi CANDEĞER

[email protected]

BASIN BİR MİLLETİN ORTAK SESİDİR…

07 Şubat 2022 - 18:31

Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili araçlarından biri olan yazılı ve görsel basın dünya ve ülke gündeminin oluşumunda önemli bir rol oynamaktadır. Unutulmamalıdır ki basın çok sesliliğin gelişmesinde ve kamu oyunun serbestçe oluşmasında en önemli araçlardan biridir. Basının özgürce gelişmesi ülkelerin kalkınmışlığını, gelişimini, demokratikleşmesini sorunların çözümünü de beraberinde getirmektedir. 1908’ den bu yana sansürsüz bir şekilde görevlerini en iyi yerine getirmeye gayret ederek toplumun önemli bir yerinde bulunan basın ile ilgili olarak da büyük önder ATATÜRK’ ün dediği gibi “ basın bir milletin ortak sesidir”. Eskiden basın adresi Cağaloğlu Babıali’deyken gazeteler, gazetecilerde çok farklıydılar. Çünkü o günleri yaşayanlardan biriyim. Halka ve olaylara TERCÜMAN Gazetesi Sakarya bölgesi bürosunda çalışırken haftanın iki günü İstanbul’ da bulunurdum. O yıllarda Cağaloğlu’nda Cumhuriyet, Milliyet, Hürriyet ve Tercüman  Gazetesi vardı. 1970’ li yıllarda gazeteler ve gazeteciler birbirine karşı saygılı ve etiktiler. Kimseye çamur atmaz ve arkasında vurmazlardı. Bir gazeteci hakkında üzücü bir haber veya yüz kızartıcı bir durumda bile kol kırılır yen içinde kalırdı. Bu günlerde de aynı olarak devam etmektedir.  Bunda elbette ki medyanın hepimizin günlük yaşamımızın bir parçası haline gelmesinin çok büyük rolü var. O yıllarda sabah evimizden çıkıyor ve arabaya bindiğimizde ilk işimiz radyoyu açmak oluyordu. İş yerimize gelip günü ilk çayını yudumlarken bu kez günlük gazetelere dalıp gidiyorduk. Akşam olduğunda da en büyük lüksümüz olan televizyonun karşısına geçip günün haberlerini işliyorduk. O yıllardaki gazeteciliği hiç unutamam. Tercüman Gazetesi’ nin Karabük Demir çelik fabrikasında olan greve beni göndermesi ve orada greve dair fotoğrafları çektikten sonra su bardağının içine fotoğrafları koyup İstanbul’ a yetişmeye çalıştığım günlerde hala hatırımdadır. Sonuç olarak gerek sözel, gerek görsel ve gerekse de yazılı basınla her gün içli dışlıydık. Medya ile yatıyor, medya ile yaşıyorduk. O günlerden bana tarihi bir hatıra olarak Tercüman Gazetesi’ nden aldığım ödül paketi hatırasıyla da yaşıyorum.
HALK 54 GAZETESİ SAKARYA
Gözlem Dergisi’ nde 44. Sayfada çalışanlarının grup olarak fotoğraflarını görünce duygulandım. Meslektaşlığımız ötesinde ayrı bir dostluğumuz var. Haber sitesinin kadrosu ise imtiyaz sahibi Ayşe Reneta Cumali, genel koordinatör Murat Uygun, genel yönetmen Hüseyin Cumali, haber müdürdü Nurettin Eryılmaz, hukuk danışmanı Av. Özgür Akın, mali müşavir İsmail Ateş, spor müdürü Erdal Erebilir, reklam müdürü Nadir Kurtalan, editörler Deniz Karakoç, Aleyna Nur Çapar ve Zale Yılmaz’ dan oluşan grup.
GÖZLEM DERGİSİ
Gözlem dergisinde çalışanların baba dostluğu var. Merhum Hasan Tufan ile yıllar yılı beraber gazetecilik yaptım. Şimdi o dergide çalışanların oğulları ve torunları olan imtiyaz sahibi Candan Tufan, yazı işleri müdürü Taşkın Tufan ve reklam müdürü Hasan Tufan çalışmaktadır.
Gözlem dergisi kadrosu bu şekildedir. Bende yıllardır gözlem dergisi kadrosunda ve yazılarımla buradayım.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum