Reklam
Reklam
Esra Duman Tok Fizyoterapist

Esra Duman Tok Fizyoterapist

[email protected]

MANUEL TERAPİ NEDİR?

19 Ocak 2022 - 17:41 - Güncelleme: 19 Ocak 2022 - 18:32

Tıbbın en eski uygulamalarından biri olan manuel terapi, binlerce yıldır uygulanan bir fizik tedavi yöntemidir. Halk arasında sıkça merak edilen ve manuel terapi nedir sorusuna yanıt aranan bu yöntem, sanılanın aksine bir masaj ya da alternatif tıp yöntemi değildir. 

Manuel terapi herhangi bir cihaz ya da makine kullanmaksızın sadece elle uygulanan bir fizik tedavi şeklidir. Manuel terapide fizyoterapistler, kas spazmı, kas gerginliği ve eklem disfonksiyonunun neden olduğu ağrıları azaltmak için bölgedeki eklemleri manipüle/mobilize etmek ve kas dokusunda etki oluşturmak  için yalnızca ellerini kullanırlar.

 Kimlere Uygulanabilir?
Manuel terapi, bazı kas-iskelet yapısı disfonksiyonlarında yeterli hareket kabiliyeti olmayan, eklem problemleri olan kişilerin tedavisinde uygulanır. Bu rahatsızlıklar kişide ağrı ve işlev, duruş ve hareket problemlerine neden olabilir. Manuel fizik tedavi, hastanın ağrısız şekilde normal hareket açıklığını sağlamak için eklemlerin hareketliliği kuvvetlendirmek ve kas gerginliğini azaltmak için kullanılır. Manuel terapi; tüm omurga ve omurgaya bağlı problemlerde, omurilik ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarında, ekstremite eklem problemlerinde ve tüm bu rahatsızlıklara bağlı ağrı ve diğer semptomlarda uygulanabilir. Manuel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamaları içerir:

  • Yumuşak doku relaksasyonları da dahil olmak üzere yumuşak doku ve kaslara çeşitli teknikler uygulanır. Uygulanan bu teknikler kasları rahatlatır, dolaşımı artırır, hasarlı dokunun iyileşmesine ve doğru pozisyonda yüklenmesine yardımcı olur ve ağrıyı azaltır.
  • Farklı frekanslarda hareketler içeren mobilizasyon / manipülasyon yöntemleri eklemleri doğru hareket ekseninde hizalamak için kullanılır.

Manuel Terapiden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Manuel terapiye veya herhangi bir fizyoterapiye başlamadan önce, terapistiniz, herhangi bir riski önlemek için terapi uygulanacak bölgenin kas, kemik ve sinir hasarını tespit etmek için ayrıntılı bir değerlendirme yapar. Ardından gerekli güvenlik testlerini uygular ve hastanın durumuna özel fizik tedavi türlerinden birisini ya da birkaçını içeren bir tedavi uygular.
 

Yumuşak Doku Mobilizasyonu

Eklemleri ve etrafındaki kasları etkin hale getirmek için uygulanır. Eklem hareketleri düzeldiğinde kasların gerginliği azalır. Kas gerginliğini gidermek ve eklem bozukluklarını gidermek için manuel terapi uygulanır.
Eklem Mobilizasyonu
Eklem mobilizasyonu ile semptomlu eklemlerin gevşetilmesi ve hareket hızının artırılması hedeflenir.  Terapist eklemdeki disfonksiyonun nedenini testledikten sonra eklem hareket açıklığını artırmak, dolaşımı düzeltmek, ağrı ve diğer semptomları azaltmak ve ilgili sinir sistemi düzenlemelerini yapmak için ekleme çeşitli tekniklerde mobilizasyon uygular.
Manuel terapinin avantajları nelerdir?
  • Manuel tedavide iyileşme süreci çok hızlıdır. Tedavi süresi de diğer tekniklere göre oldukça kısadır.
  • Manuel terapide ilk seanstan itibaren oldukça etkili sonuçlar alınabilir. Ağrı ve gerginlik azalırken hareket yeteneği büyük ölçüde artar.
  • Manuel terapinin başarı oranı diğer tekniklerden çok daha fazladır. Başarı oranını yüksek olması sayesinde en sık talep edilen fizik tedavi yöntemidir.
  • Manuel terapide hasarlı bölge direkt olarak elle tedavi edilir. Herhangi bir şekilde alet ve cihaz kullanılmaz.
  • Manuel terapinin hiçbir yan etkisi bulunmaması ise en önemli avantajlarından birisidir.

MEDELA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
0264 275 0775-0532 173 09 14-0535 460 28 98
 Bahçelievler Mahallesi Bağlar Caddesi No:101/201 54050 Serdivan / Sakarya / TÜRKİYE




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum