Reklam
Reklam
Feyza Esendeniz

Feyza Esendeniz

[email protected]

Egzersiz yaparken nefesin önemi

22 Haziran 2022 - 17:18

Nefes alma şeklimiz egzersiz performansı ve yaşam kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. Dolaşım, kardiyovasküler, sinir, endokrin, lenf, sindirim sistemimizi güçlü bir şekilde etkiler. Bir çoğumuz malesef ki antrenman sırasında doğru nefes almıyoruz. 
Doğru nefes alma; 
-odaklanma kabiliyetini arttırır, 
-dikkatimiz dağılmaz ve konsantrasyon sağlamamıza yardımcı olur,
-stresi, kas gerginliğini azaltır, 
-dayanıklılığı arttırır. 
Egzersizde daha iyi performans için diyafram solunumu yapmalıyız. Vücudumuzun dinlenme ve sindirim mekanizması olan parasempatik sinir sistemini harekete geçirir, enerji tasarrufu sağlar, kalp atış hızını yavaşlatır, kan dolaşımını arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Diyafram solunumu özellikle egzersiz öncesinde ısınmada da size çok fazla fayda sağlayacaktır. Egzersiz yaparken hem aktif olduğumuz hem de dinlendiğimiz zamanlarda nefesin doğru yönetilmesi ancak diyafram kasının doğru kullanılabilmesi ile mümkündür. Çoğumuz nefes alırken ve verirken bu kası tam olarak çalıştıramıyoruz. Bunun yerine göğüs boşluğunda başlayıp göğüs boşluğunda biten daha kısa ve sığ nefesler alıyoruz. Bu sebeple akciğerlerimizi tam kapasite kullanamadığımız için hücrelere yeterli miktarda oksijen iletilemiyor ve kalp daha hızlı çalışıyor, kan basıncı artıyor, nabız hızlanıyor ve sonucu nefes darlığına kadar varabiliyor.
Bir diğer önemli konu ise hangi egzersiz türünü yaparsak yapalım maksimum yoğunluğa geldiğimiz noktada, burnumuzdan mı yoksa ağzımızdan mı nefes alıyoruz? 
Burun içinde havadaki kirleri, alerjenleri, zararlı mikroorganizmaları filtreleyen kıllar ve solunan havanın nem oranını dengeleyen mukus nedeniyle burundan nefes alınması sağlık açısından son derece önemli. Burundan nefes almanın özellikle etkili ve verimli egzersiz için önemi, aktif dokulara daha fazla oksijen gitmesini sağlayabilmesi. Sonuç olarak, egzersiz yaparken mümkün olabildiğince burundan nefes almaya çalışarak, zorlandığınız noktada ağzınızı kullanmak ve rahatladığınız an tekrardan burundan nefes almaya geçiş yapmak egzersiz performansınızın optimum düzeyde olmasını sağlayacaktır.
Sevgiler.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum