Reklam
Reklam
CAN TARAKCI UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

CAN TARAKCI UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

[email protected]

ÇOCUK MASTÜRBASYONU

26 Nisan 2022 - 17:02

Çocuğun cinsel organını keşfetmesi gelişim evrelerinden biri olan fallik  evre ile başlamaktadır.Çocuk bu evre içerisinde cinsiyet ayrımını ve genital organını keşfetmeye başlar.Bu süreçte çocuk bu keşfi tek başına sağlayamayabilir ve ebeveynlerinden destek bekler.Bu süreçte ebeveyn çocuğa ışık tutan ve bu süreci rahat geçirmesini sağlayan bir duruş sergilemelidir.Eğer çocuk gelişim evrelerinden birinde sorun yaşarsa yaşamının ilerleyen süreçlerinde tekrar bu evreye regrasyonu (gerileme) yada fiksasyonu (saplanma) yaşayabilir. Biz psikoterapistler yetişkinler ile çalışırken de çocukluk çağı gelişim evreleri ve sorunları ile çalışmaktayız. Çocuk bu evre içinde genital organını tanımak isteyecek, bir süre yeni keşfettiği organı üzerine odaklanacaktır. Çocuklardaki bu keşife literatür de çocuk mastürbasyonu isimi verilir.Genellikle mastürbasyon 2 ile 6 yaşları arasında ortaya çıkan, çocuğun cinsel organıyla oynaması durumudur.  Bu yaş aralığındaki çocuklarda mastürbasyon normal bir süreçtir. Bu süreçte çocuklar kendilerini tanımaya yönelik davranışlar sergiler. Cinsiyetini, kendi bedenini tanıma davranışıdır.

Çocuklarda mastürbasyon çocuğun eliyle cinsel organıyla oynaması ya da bir yere sürtünmesi şeklinde olur.

Çocuk yaklaşık olarak 3 yaşında cinsel organıyla oynamaya başlar ve bundan haz almaya başlar. Bu davranışlar tekrarlayıcı olabilir. Bu durum çocuğun bedenini tanımaya yönelik normal cinsel gelişimin parçasıdır. Bu davranışlar ayıplanmamalı, kızılmamalıdır. Ebeveyn olarak sakin olmak bu dönemde çok önemlidir. Aşırı tepkilerde ya da ayıplanıp kızıldığında bu davranışlar çocukları daha çok mastürbasyona itebilir ve normal bir cinsel gelişimi ilerideki yaşantısında da problemlerle karşılaşılabilir. Hatta yaşamının ilerleyen evrelerinde bu yapılacak bastırma ve çocuğu korkutma tutumu yetişkinlik çağında vajinusmus ve cinsel işlev bozuklukları olarak yeniden ortaya çıkabilir.

Çocuklar mastürbasyonu kendilerini rahatlatmak için yapar. Çocuk sevildiği, önemsendiğini ve güvende hissettiğinde kendini rahatlatma ihtiyacı azalacaktır ve bu davranışlarda azalma görülecektir.

Çocuğunuz mastürbasyonu uygun olunmayan ortamlarda yapıyorsa çocuğa yaptığı davranışın çok özel bir durum olduğunu ve herkesin içinde yapılmaması gerektiğini odasında, tuvalet ya da banyoda yapılması gerektiğini vurgulayın fakat bu süreçte kızmayın öfkelenmeyin veya onu suçlu hissettirmemeye çalışın.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise çocuk mastürbasyon davranışını abartıyor ise arkadaş ortamından kendisini izole ediyorsa ya da evde sürekli kendi bedeni ile uğraş söz konusu ise bu durum kendini tanımaktan ziyade çocukta duygusal doyumsuzluğa işaret ediyor demektir. Bu davranışlar çocuklarda ebeveynlerine karşı aslında bir mesaj veriyor olabilir. Ebeveynler çocuklarıyla biraz daha vakit geçirmeli, beraber oyunlar oynanmalı, beraber aktivitede bulunmalı,  kısacası çocuklarınıza zaman ayırmak önemli.

Çocuğun mastürbasyona aşırı derecede düşkün davranışlar sergilemesinin sebepleri;
-Çocukla yeterince ilgilenilmemesi durumunda bu davranışı sergiler.
-Çocuğun çevresinde ilgisini çekecek uyaranların bulunmaması,
-Yeni bir kardeşin doğumu,
-Anne ve baba arasında yaşanan kavga veya huzursuzluklar
-Çocuğun kendini güvende hissetmemesi, aşırı kaygı duyması durumunda bir kaçış eylemi haline gelmesi düşünülebilir.

MEDELA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
                                                                                                                       KLİNİK PSİKOLOG CAN TARAKCI
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum