Reklam
Reklam
CAN TARAKCI UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

CAN TARAKCI UZMAN KLİNİK PSİKOLOG

[email protected]

Somatizasyon ve travma arasında ilişki nedir ?

15 Şubat 2022 - 11:49

Stres yüküne neden olan en önemli etken yaşanmış travmatik olaylardır. Bir kişide güncel stres kaynakları olmasa bile o kişi travmatik etkilenmelerden dolayı stres yüküne sahip olabilir. Geçmiş travmatik olay ya da durumların beyinde stres birikmesi oluşturduğunu biliyoruz. Bu travmatik mevzuların travma çalışması ile psikoterapide çalışıldığı zaman, somatik şikayetlerin kaybolduğunu görmemiz, geçmişe dayalı stres yüklerinin kişide somatizasyon bozukluğuna yol açtığına dair görüşü tutarlı bir şekilde desteklemektedir. Somatizasyon bozukluğu tanısı almış bir kimsede altta yatan, kişinin fark etmediği psikolojik sorunların da olduğunu genellikle görürüz.
Somatizasyon bozukluğu olan kişilerin, beden duyumlarına normalden çok daha fazla odaklandıklarını görürüz. Bunun nedeni olarak genellikle altta yatan kaygı bozukluğu ve/veya depresyon söz konusu olur.Kişiler kaygı bozukluğu şikayetiyle gelmeyip genel olarak bedensel şikayetleri sebebiyle biz uzmanlara başvururlar. Bütün bunlar aslında kaygı bozukluğu ile de ilişkilidir; ortada somut bir neden yokken kişiler bedensel ve içsel duyumlar yaşarlar ve bu durumun sonuçlarından korkarlar.
Tedavide etkili olan bir çok terapi ekolü mevcuttur. Bu ekollerden bir tanesi de travma ile etkin olarak çalıştığımız EMDR terapi ekolüdür. EMDR  yöntemi  ile travmalar üzerinde oldukça hızlı ve etkili bir şekilde sonuca ulaşılmaktadır. Danışanlarımız için en etkili ve sağlıklı yolu birlikte karar verip iyileşme sürecine başlayabiliriz.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum