Reklam
Reklam
BUŞRA ARIĞ

BUŞRA ARIĞ

[email protected]

Söylediklerine dikkat et;

31 Ağustos 2021 - 17:57

DİKKAT ET!
Söylediklerine dikkat et; düşüncelere dönüşür. Düşüncelerine dikkat et; duygularına dönüşür. Duygularına dikkat et; davranışlarına dönüşür. Davranışlarına dikkat et; alışkanlıklarına dönüşür. Alışkanlıklarına dikkat et; değerlerine dönüşür. Değerlerine dikkat et; karakterine dönüşür. Karakterine dikkat et; kaderine dönüşür.
Mahatma Gandhi
Söylemlerimizin, düşüncelerimizin altında neler yatıyor bazen buna bakmak istemeyiz. Bazen geçiştirmeyi tercih ederiz. Çünkü karşılaşacağımız duygular bizi bambaşka yerlere sürükleyebilir. O sürüklenmeyi göze alamayız belki yorgunuzdur, belki bıkmışızdır. Alışırız ve devam ederiz. Değiştirmeyi içten istesek bile artık çok geç gelebilir. Bir noktadan sonra artık değişebileceğine olan inancımızı da kaybedebiliriz. Ve o noktadan itibaren olan her şey bizim kaderimiz olur. Fark etmek bazen zordur, yaralayıcıdır. O yüzden de dikkat etmek, fark etmek istemeyebiliriz. Çocuğumuzla, eşimizle, arkadaşımızla, ailemizle yaşadığımız problemleri başka şeylere bağlarız. Hatta kendimizi problemleri halının altına atmaya çalışırken bulabiliriz. Bizim dışımızda ne varsa sebep o oluverir.
Çocuğum çok kaba, bana çok saygısız bu hareketleri beni rahatsız ediyor değişmesini istiyorum derken ilişkilerdeki değişimin karşılıklı olduğunu unuturuz belki kabul etmeyiz. Ama aslında bir şeyi değiştirmek istiyorsak önce bizim değişmemiz gerekir. Değişmesini istediğimiz şey hakkında gerçekten ne düşünüyoruz, ne hissediyoruz, nasıl davranıyoruz?
Çocuğumuzun davranışına neden olan şey belki de bizim kabul etmediklerimiz, görmek istediklerimiz halının altına süpürdüklerimizdir. Fark etmenin önemini vurguluyoruz ama şunu da kabul ediyoruz fark etmek kolay değildir. Bazen çok zorlar ama sonunda değişime yardımcı olur. Dikkat edelim bakalım neleri değiştirebiliriz?
Sevgiyle Kalın.
Uzman Klinik & Spor Psikoloğu Büşra ARIĞ
www.akademiapsikoloji.com

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum