Reklam
Reklam
Nilüfer YOLVER PSİKOLOG

Nilüfer YOLVER PSİKOLOG

[email protected]

PSİKOTERAPİ NASIL BİR SÜREÇTİR?

20 Ocak 2022 - 09:52 - Güncelleme: 20 Ocak 2022 - 09:54

İnsanlık tarihi kadar eski olan ve geçmişte bilimsel olmayan psikoterapi veya psikoterapimsi uygulamalar günümüzde modern dünyada tanımlanabilen ve ölçülebilen bilimsel bir noktaya ulaşmıştır. İnsanların yaşamış oldukları içsel, kişilerarası, çevre ve sistemle olan etkileşimlerinden ortaya çıkan sıkıntılar çeşitli şekillerde anlamlandırılmıştır. Rahatsızlıklar ve hastalıklar gözle görülemeyen, elle tutulamayan bir takım ruhsal sorunların bireyin zihnine girmesi şeklinde tanımlanmıştır. Ruhsal bozuklukların ortaya çıkardığı sorunları yenebilecek etkenlerin kullanılması olan ve bilimsel bir yöntem olarak kullanılan psikoterapi ruh sağlığı tedavisi sürecinde oldukça yenidir.
Psikoterapi, ruh sağlığı ile ilişkili sorunların, ruh sağlığı uzmanları ile konuşulması yoluyla çözümlenmesine verilen genel addır. Psikoterapi sırasında, kişi ruh hali ve ruhsal durumu, duygu- düşünce ve davranışlarını fark etme ve tanıma imkânı bulur. Psikoterapi sayesinde yaşamınızda olan olayları nasıl kontrol altına alabileceğinizi ve sürekli değişim gösteren durumlar ile sağlıklı yollarla nasıl baş edebileceğinizi öğrenirsiniz. Psikoterapi, psikolojik rahatsızlıkları hafifletmeyi ve iyileştirmeyi amaçlayan bilimsel olarak doğruluğu ve etkisi kanıtlanmış bir tedavi amaçlı bir süreçtir. Psikolojik problemlerin üstesinden gelmeyi hedefleyen ya da kendini daha iyi tanımak isteyen bireylerin ruh sağlığı uzmanına başvurması ile başlayan sözlü iletişime ve karşılıklı iletişime dayalı bir süreçtir. Psikoterapide teknik çerçeve öncelikli olarak danışanın anlattıklarının gizlilik haklarını koruyan ve terapi görüşmelerine üçüncü kişilerin tanık olamayacağı bir ortamda gerçekleştirilir.
Psikoterapi ortamı, bireyin kendini tanıması ve kendi çözümlerine ulaşabilmesi için gerekli psikolojik altyapının oluşturulduğu bir ortamdır. Bireylerin mental olarak güçlendiği ve kendi kararlarını alabilme/geliştirmesinin sağlandığı ortamdır. Psikoterapide amaç; bireyin kendini gözlemleme kapasitesini ve kendine ilişkin farkındalığı arttırmak, sorunlarının kaynağını anlamak, sorunların çözümünde kendi rolünü görmesini ve çözüm için davranış ve zihinsel değişikliklerini gerçekleştirebilmesini sağlamaktır. Herhangi bir yönlendirme ya da danışan adına karar almak söz konusu değildir. Psikoterapi sürecinde bireyde kendini tanıma/keşfetme, değişim ve gelişim süreçleri oluşur. Bu sürecin belli bir çabaya ve zamana ihtiyacı vardır. Bireyin kendi iç dünyasında bazen zorlu ve sabır isteyen fakat genel olarak zevkli bir yolculuktur. Psikoterapi süreci boyunca birey, zihninde kendisine sorun yaratan düşüncelerin ve davranışların nasıl farkında olacağı, bu düşünce ve davranışlarla nasıl baş edebileceği ya da nasıl değiştirebileceğini, günlük işlevselliği bozulmadan yaşamdaki deneyimlerini ve ilişkilerini nasıl inceleyeceğini, baş etmesi gereken sorunlara ne tür çözümler üretebileceğini öğrenir. Terapide danışan ve terapist farklı roller üstlenirler. Danışan serbest çağrışım yöntemleri ile kendisini anlatır, düşünsel ya da davranışsal ev ödevleri yapar. Bu süreçte terapist yüzleştirme, netleştirme ve yorumlama teknikleri ile danışanın farkındalığını arttırarak, değişim için gerekli adımları atmasını ya da atabilmesini sağlar. Her danışanın kendine özgün iç dünyasını olması sebebi ile ve geliş nedeninin öznel uyuma göre terapi süreci değişiklik gösterebilir. Psikoterapi süreci esasen devamlılık gerektiren bir süreçtir, ortada bulunan sorunun durumuna göre seansların sıklığına danışan ve terapist arasında görüşülerek karar verilir.


MEDELA SAĞLIKLI YAŞAM MERKEZİ
0264 275 0775-0532 173 09 14-0535 460 28 98
 Bahçelievler Mahallesi Bağlar Caddesi No:101/201 54050 Serdivan / Sakarya / TÜRKİYE

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum