Reklam
Reklam
EBRAR TECİM-DİYETİSYEN

EBRAR TECİM-DİYETİSYEN

[email protected]

Duygusal açlıkla mı yemek yiyorsunuz?

22 Şubat 2022 - 09:17

Duygusal yeme, stres, öfke, korku, can sıkıntısı, üzüntü ve yalnızlık gibi olumsuz duyguların ağır olduğu durumlarda kişinin duygularını bastırmak veya yatıştırabilmek adına aşırı yemek yeme eğilimde bulunması olarak tanımlanmaktadır. Duygusal yiyiciler, olumsuz duygular ile baş edebilmek adına haftada birkaç kez zor anlarında fazla besin tüketimi gerçekleştirebilmektedirler. Hatta bu yemek yeme atakları sonrasında kişilerde suçluluk ve utanç duygusu yaşanabilmekte olup beraberinde aşırı yeme döngülerine girilebildiği ve sonucunda da kilo alımlarının gerçekleşebildiği bilinmektedir. Genellikle bu dönemlerdeki besin tercihlerinin ise genellikle yüksek kalorili, tatlı ve yağlı yiyecekler olabilmektedir.

Duygusal yemenin temel nedeninin; iş stresi, finansal problemler, sağlık sorunları gibi çeşitli stres faktörleri olduğunu söyleyebiliriz. Genellikle kadınlarda sık sık görülse de erkeklerde de duygusal yeme davranışı görülmektedir. Peki yemek yeme davranışının neden bu şekilde etkilendiğini düşündüğümüzde cevabın aslında çok basittir. Çünkü yemek yeme aslında fizyolojik bir ihtiyaçtır ancak duygusal yiyiciler tarafından  aynı zamanda da kısa zamanlı bir dikkat dağıtıcı işlev olarak görülebilmektedir. Her ne kadar dikkat dağıtıcı etkisi olsa bile bu etki geçici ve sonuç hep aynıdır. Duygular kısa süre sonra geri döner ve kişilerde pişmanlık yaşanır.

Yemek yemenin insanların hayatını hem fizyolojik hem de çeşitli açılardan hayatının devamlılığı için oldukça önemli olduğunu biliyoruz. Duygusal yemede, iki kavram la önem kazanıyor. Fiziksel ve duygusal açlık. Genellikle duygusal yeme konusunda yanlış anlaşılmalar kavramların yanlış bilinmesi nedeniyle kaynaklanıyor. Duygusal bir açlık durumu genellikle aniden, belirli yiyecekler üzerinden gerçekleşir. Tokluk hissi oluşmayabilir ve besin tüketimleri sonucunda suçluluk hissedilebilir. Fiziksel açlık durumunda ise zamanla, çeşitli besin gruplarından tüketilir ve tokluk hissedilir. Bu nedenle açlığın ne zaman, nasıl başladığı ve yemekten sonra size nasıl hissettirdiği gözlemlenerek gerçekten duygusal bir açlık söz konusu olup olmadığını anlayabiliriz.

Peki duygusal yeme konusunda neler yapabiliriz dersek;
İlk olarak besin günlüğü tutabiliriz. Bu günlükte ne kadar ne zaman yediğinizi ve ne kadar aç olduğunuzu, hangi duygu durumunda yemek yediğinizi not alabiliriz. Bu sayede nasıl bir açlık durumu yaşadığımızı daha bilinçli olarak görüp süreci yönetmenizde destek sağlayabilirsiniz. İkinci olarak yukarı bahsettiğim gibi fiziksel açlık semptomlarınızı kontrol edebiliriz. Bununla birlikte eğer bir duygusal yeme yaşıyorsa stres yönetimimiz destekleyici bir aktivite mesela yürüyüş yapabiliriz. Son olarak ise eğer kendi başınıza bu süreçleri yönetmekte zorlanıyorsanız bir beslenme uzmanı ve psikolog gibi alanında profesyonel kişilerin desteğini almanızı önerebilirim.

Her ne kadar kişilerin zor durumlarda fazla besin tüketimine bu yazıda değinmiş olsak bile yine bazı insanların güçlü duygular karşısında daha az yemek yedikleri de bilinmektedir. Her insan birbirinden farklıdır ve farklı yeme davranışları gösterebilir. Bu nedenle, yeme davranışları bireysel olarak profesyonel kişiler tarafından değerlendirilmelidir.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum