Konversiyon bozukluğu


Sinir sistemi bozuk olmayan biri neden felç geçirir ?
Gözünde sorun olmayan biri neden körlük yaşar ?
Epilepsisi olmayan biri nasıl olurda epilepsi benzeri nöbetler geçirir ?

Bu soruların cevabı bize Konversiyon bozukluğunu işaret eder .Konversiyon bozukluğunda, eski adıyla histeri, aniden görme kaybı ya da felç gibi duyusal veya motor belirtiler görülmektedir. Bu türden belirtiler nörolojik bir durumu düşündürse de organlar ve sinir sisteminde fizyolojik herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir.

Bu kişilerde fizyolojik açıdan herhangi bir sıkıntı olmasa da kol ya da bacaklarda kısmi ya da tam felç; bayılma nöbetleri ve denge kusuru olabilir; deride batma, uyuşma, karıncalanma hissi; ağrıya duyarsızlaşma (anestezi) yaşayabilirler.
Duygusal açıdan ise bilinçdışı olarak yüksek düzeyde kaygı, suçluluk ve utanç duyguları yaşadıklarından ve muhtemelen, ayrıca, mizaçları gereği olayları yoğun olarak yaşamaya ve aşırı uyarılmaya açık olduklarından, karşılaştıkları zor durumlarda hemen çaresiz hissedebilirler. Bu durum kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir.

Dinamik açıdan bu kişiler temelde anıları nedeniyle acı çekerler . Acı veren  anılar bastırılır ancak yok olmaz. Bu anılar yüzeye şaşırtıcı ve açıklaması zor semptomlar biçiminde çıkar . travmatik anıların duygularıyla dile gelmesi ile birlikte bilince geri gelmesi halinde konversiyon sorunların da ortadan kaybolduğunu görülmüştür.