Sakarya Üniversitesi 30 Yılı Geride Bıraktı

İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu iken 3 Temmuz 1992 tarihinde Sakarya Üniversitesi adı ile eğitime başladı.


Sakarya Üniversitesi 30 Yılı Geride Bıraktı

Bundan tam 30 yıl önce Sakarya Üniversitesi (SAÜ), İstanbul Teknik Üniversitesinden (İTÜ) ayrılarak 3 Temmuz tarihinde 3837 sayılı kanun ile üniversite kimliğine kavuştu. Köklü tarihinde pek çok başarılara imza atan Sakarya Üniversitesi (SAÜ), kurulduğu günden bu yana eğitim, araştırma, paydaşlarla iş birliği ve uluslararasılaşma gibi alanlarda bir yükseliş trendi yakaladı.
Sakarya Üniversitesinin çekirdeğini, 1970 yılında açılan Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu oluşturdu. Bu okul 1971 yılında Sakarya Devlet Mimarlık ve Mühendislik Akademisine dönüşmüş, 1982–1992 yılları arasında İstanbul Teknik Üniversitesine bağlı bir fakülte olarak eğitim öğretim faaliyetine devam etmiş, 3 Temmuz 1992 tarih ve 3837 sayılı kanun ile Sakarya Üniversitesine dönüştü.
Günümüzde, ulusal ve uluslararası pek çok sıralamada tarihinin en yüksek seviyelerine ulaşan Sakarya Üniversitesi, dış kaynaklı AR-GE projelerinde rekor kırarak, akreditasyonda Türkiye’de zirveye yerleşti ve araştırma projelerine aldığı yüksek bütçelerle de adından sıkça söz ettiriyor.
Yükseköğretim kurumlarına eğitim modeli ihraç eden SAÜ’nün 7+1 modeli Türkiye’de hızla yayıldı. UMDE ve İş Yerim Fakültemde gibi diğer sektörle entegrasyon modelleri pek çok üniversite tarafından örnek alınmaya başlandı.

YÖKAK’tan Tam Akreditasyon

Kalite iyileştirme çabalarını Türk Yükseköğretim alanında ilk başlatan üniversitelerden biri olan Sakarya Üniversitesi kalite kültürünü üniversite kültürünün temeline yerleştirdi. Kalite kültürünün kurum mensuplarınca içselleştirilmesi ve ilgili tüm süreçlerin iç ve dış paydaşlar arasında tam olarak yayılmasını öncelikli hedefleri arasına koydu. Bu anlayışla, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 5 yıl süreyle “tam akreditasyon” aldı. Tüm bölümlerindeki kalitesini aldığı akreditasyonla tescilleyen SAÜ’nün bu başarısı altında birbirinden farklı alanlarda gerçekleştirdiği projeler var.

Sürdürülebilir Kalite İçin AR-GE

Sakarya Üniversitesi ülkemiz kalkınma hedefleri doğrultusunda kurum hafızasını önemseyerek sürdürülebilirliği tüm çalışmalarının merkezine aldı. 2018 itibariyle stratejilerde öncelik kazanan AR-GE çalışmaları, SAÜ zirve yolculuğunun itici güçlerinden oldu. AR-GE Stratejileri Planlama Komisyonu’nun kurulması, ülkemiz kalkınma öncelikleriyle üniversite yetkinliklerinin güç birleşimini sağlayarak akademinin ve akademi-sanayi iş birliğiyle sanayicinin daha başarılı işler ortaya koymasına vesile oldu. Sektörle yapılan projeler, transfer edilen uluslararası araştırmacılar, bilgilendirme toplantıları, motivasyon ve ödül etkinlikleri, güçlendirilen araştırma alt yapıları, laboratuvar ve cihaz temini gibi pek çok yeni ve sürdürülebilir fikir hayata geçirildi. Bugün gelinen noktada artık Sakarya Üniversitesi sürdürülebilir bir araştırma muhiti.

SAÜ’den Akademik Başarı Atağı